发博文

随便写写,请多多指教

个人资料
博客日历
分类
最新博文
友情链接
最近来访 全部
  • 访问量: 137323
  • 本日访问数: 34
  • 昨日访问数: 55
  • 本周访问数: 151
更多
正文 字体大小:

领取失业救济金

(2013-08-30 16:06:15)
   只要系俾公司炒咗鱿鱼既就可以领到失业救济金!无论乜理由都可以领到。
   今年俾公司炒咗鱿鱼,一般炒鱿鱼系好悲哀既事但对我黎讲一点都唔悲哀,仲好开心添,因为不想再系到做落去,正好当时落班果阵人事部揾我过去,我就知道系呢件了!不过特银间无野做系会有D唔惯既。不过好过系到累死好!其实当时我都唔知道要去办理失业救济金,打工对我黎讲只不过系打发时间随便赚点零花钱而已,并唔系靠工资生活架!所以俾炒咗之后就好安心系屋企咁休息了。月底仲要出国旅行所以就无想起呢样野要搞!直到回国之后,姨妈话我可以去领失业救济金既时候先念起呢样野,呵呵系咁了,(如果系过D靠自己生活既人已经搞掂呢样野了)仲有大把时间,加快脚步搞好所有野,一个礼拜就搞掂晒所有野,就可以开始领取失业救济金了!
  以为搞好咗所有野就可以舒服咁领取到失业救济金。点知仲有去培训,去签到,每月十一,十二号去签到咗之后先可以领取到救济金架,听讲最后仲要考试添!听起身有少少惊,希望都系随便搞下就俾过。千万无抓正黎做啊,因为老师都应该知道去培训都系为咗领到钱既多,好少人会好认真咁去学野,如果唔去培训都可以领到钱既我念应该无几多人去培训!唉,而家游戏先岩岩开始啫,希望时间过都快D,快D领完属于我既救济金就乜事都无了,工作系好容易揾到架,根本就无需要担心!好不容易失业一次,要好好珍惜拒!
阅读 (1195) 评论 (0)
yu2006 被推荐至博客首页的部分博文
评论(0)     以下网友留言仅代表其个人观点或看法,不代表时空网的观点和立场。
发评论

facelist

验证码 换一个

  

关于博客 | 网站地图 | 服务条款 | 博客公告 | 联系我们 | 广告服务

广西三森时空科技有限公司  ©1999-2019   经营许可证编号:桂B2-20010010